Diffuse Dermal Angiomatosis of the Breast

Diffuse dermal angiomatosis is rare and usually considered a variant of reactive angioendotheliomatosis. It generally involves the extremities of patients with severe vascular disease and other comorbidities. Two patients with…Continue readingDiffuse Dermal Angiomatosis of the Breast

Targeted therapy

Targeted therapy is a type of cancer treatment that works differently to chemotherapy. Chemotherapy attacks all rapidly dividing cells in the body, but targeted therapy works by “targeting” those differences that…Continue readingTargeted therapy

Cancer treatment centres in Nepal

1.   B. P. Koirala Memorial Cancer Hospital (BPKMCH): BPKMCH is the first tertiary level cancer hospital in Nepal, which provides all types of cancer treatment services, such as surgical oncology,…Continue readingCancer treatment centres in Nepal

Treatment of breast cancer

Treatments are less invasive when breast cancer is detected at an early stage. Challenges for breast cancer treatment in Nepal include patient’s financial status (given the huge out-of-pocket expenditure), accessibility…Continue readingTreatment of breast cancer

Disclaimer

Disclaimer Articles, videos, online books, pictures,online videos, Exam Information, MCQs and Related topics in this medicospase is entirely intended  for study and general information purpose . Medicine and its updates…Continue readingDisclaimer

Endocrine Hormone MCQ collection with solutions

 
Endocrinology – Hormones MCQS practices for all medicos with solutions
 
 
(Hormone acts soon if the cell has receptors for the hormone, you will become soon successful and beautiful like moon if you are the acceptor of whom who performed the miracle of moon)
 
 

  1. It acts as a first messenger:
  2. a) c-AMP b) c-GMP
  3. c) calmodulin d) calcium
  4. e) calcitonin

 

  1. The enzyme required for the synthesis of c-AMP is:
  2. a) tyrosine kinase b) phospholipase C
  3. c) adenylate cyclase d) G-Protein
  4. e) ATPase

 

  1. An 11 years old patient comes to doctor with obesity and dwarfism. He needs the administration of:
  2. a) insulin b) growth hormone
  3. c) glucagon d) testosterone
  4. e) catecholamines

 

  1. Find the mis-match.
  2. a) pancreas : somatostatin
  3. b) thyroid gland : calcitonin
  4. c) Anterior pituitary : thyrotropin releasing hormone
  5. d) adrenal medulla : catecholamines
  6. e) adrenal cortex : mineralocorticoids

 

  1. Testosterone formation in the fetus is stimulated by:
  2. a) FSH b) LH
  3. c) both a & b d) HCG hormone
  4. e) anti mullerian hormone

 
 
 
 

1 E 2 C 3 B
4 C 5 D    

 
 
 
 
 

  1. It has receptors in the cytoplasm:
  2. a) insulin b) glucagon
  3. c) cortisol d) growth hormone
  4. e) oxytocin

 

  1. The commonest cause of diabetes mellitus is:
  2. a) carbohydrate diet b) congenital absence of insulin
  3. c) obesity d) pancreatic atrophy
  4. e) lack of exercise
  5. Oxytocin is secreted by:
  6. a) supra optic nuclei b) para optic nuclei
  7. c) para ventricular nuclei d) posterior pituitary
  8. e) uterus

 

  1. The most appropriate option that represents an exocrine gland:
  2. a) duct b) blood
  3. c) hormone d) secretory vesicle

 

  1. It may be called as master gland:
  2. a) hypothalamus b) pituitary gland
  3. c) thyroid gland d) pancreas
  4. e) adrenal gland

 

  1. All are the dissimilarities of hormones with enzymes except:
  2. a) they are poured into blood
  3. b) they are not used up during the reaction
  4. c) they are produced by one organ and act on the other
  5. d) they all are not protein in nature.

 
 
 

6 C  
7 C 8 C 9 A
10 A 11 B 12  

 
 
 
 

  1. It has receptors in the nucleus:
  2. a) FSH b) TSH
  3. c) calcitonin d) thyroxin

 

  1. Thyroid hormones and catecholamines are derived from:
  2. a) alcohol b) cholesterol
  3. c) tryptofan d) tyrosine
  4. e) glycine

 

  1. The precursor for steroid hormones is:
  2. a) alcohol b) cholesterol
  3. c) hyroxy cholesterol d) hyroxy steroids
  4. e) lipids

 

  1. It does not match others in the list:
  2. a) FSH b) estrogen
  3. c) progesterone d) testosterone
  4. e) aldosterone
  5. Growth hormone:
  6. a) double polypeptide
  7. b) glycoprotein
  8. c) requires insulin for its growth promoting action
  9. d) requires IGF for its growth promoting action
  10. e) decreases gluconeogenesis

 

  1. The concentration of with hormone will increase if the hypothalamus is damaged:
  2. a) ACTH b) FSH
  3. c) TSH d) LH
  4. e) prolactin

 
 

12 D  
13 D 14 B 15 A
16 D 17 E    

 
 
 

  1. All of the following hormones are anabolic to protein metabolism except:
  2. a) growth hormone
  3. b) thyroid hormones in small physiological doses
  4. c) insulin
  5. d) cortisol in extra hepatic tissues
  6. e) testosterone

 

  1. All of the following hormones have their actions on mammary gland except:
  2. a) estrogen b) progesterone
  3. c) prolactin d) growth hormone
  4. e) LH

 

  • Milk ejection during suckling is caused by:
  1. a) prolactin b) LH
  2. c) oxytocin d) progesterone
  3. e) somatomammotroph

 

  1. It has receptors on cell membrane
  2. a) T3 b) T4
  3. c) TSH d) aldosterone
  4. e) testosterone

 

  • Testosterone formation in the adults is stimulated by:
  1. a) FSH b) LH
  2. c) growth hormone d) inhibin
  3. e) N.O.T

 

  • It is indispensable for the ovulation to occur
  1. a) FSH b) LH
  2. c) prolactin d) estrogen
  3. e) progesterone

 
 

18 D  
19 E 20 C 21 C
22 B 23 B    

 

  • ADH and oxytocin require _______ for their transport from hypothalamus to posterior pituitary.
  1. a) albumin b) globulin
  2. c) plasma proteins d) neurophysin
  3. e) freely in water

 

  • ADH:
  1. a) acts on collecting duct to reabsorb water
  2. b) increases blood volume
  3. c) relaxes smooth muscles
  4. d) released from posterior pituitary
  5. e) increases intracellular Ca++ concentration

 

  • Growth hormone:
  1. a) increases bone growth b) decreases TG synthesis
  2. c) increases protein synthesis d) decreases intestinal Ca++ absorption
  3. e) increases blood glucose

 

  • It is known as love hormone:
  1. a) oxytocin b) estrogen
  2. c) progesterone d) prolactin
  3. e) LH

 

  • Thyroid glands contain large quantities of a protein called:
  1. a) thyroprotein b) thyroalbumin
  2. c) thyroglobulin d) thyrotyrosine
  3. e) thyroprealbumin

 

  • All are necessary for the formation of thyroid hormones except:
  1. a) iodide trapping b) coupling of iodotyrosines
  2. c) iodination of tyrosine d) reduction of iodide
  3. e) thyroperoxidase

 

24 D  
25 C 26 D 27 A
28 C 29 D    

 
 

  • The most powerful and active thyroid hormone is:
  1. a) T3 b) T4
  2. c) reverse T3 d) TSH
  3. e) calcitonin

 

  1. All of the following hormones are hyperglycemic except:
  2. a) growth hormone b) glucagon
  3. c) cortisol d) thyroid hormones
  4. e) ACTH

 

  • Parathormone:
  1. a) increases PO4 level b) decreases Ca++ level
  2. c) increases P absorption d) decreases Ca++ excretion
  3. e) increases osteoblastic activity

 

  • Find the incorrect statement:
  1. a) ANP is secreted from kidneys
  2. b) ACTH stimulates cortisol
  3. c) aldosterone secretion is stimulated by potassium an aldosterone
  4. d) corticotropin releasing hormone is secreted from hypothalamus
  5. e) N.O.T

 

  • A patient comes to doctor with low blood pressure and polyuria. He needs the administration of:
  1. a) mineralocorticoids b) glucocorticoids
  2. c) ADH c) insulin
  3. e) ACTH

 

  • Insulin receptors consist of:
  1. a) α-chain b) β-chain
  2. c) α & β chains d) 1 α & 2 β chains
  3. e) 2 α & 2 β chains

 

30 A  
31 E 32 D 33 A
34 C 35 E    

 

  • Insulin:
  1. a) acts through tyrosine kinase pathway
  2. b) can be taken orally in case of diabetes mellitus.
  3. c) has half life of about 6 min.
  4. d) is secreted by β cells of pancreas
  5. e) is hypoglycemic hormone

 

  • Insulin increases all of the followings except:
  1. a) protein synthesis b) TG synthesis
  2. c) glycogenesis d) gluconeogenesis
  3. e) convertion of pyruvate to acetyl CoA

 

  • Glucagon increases:
  1. a) glycogenesis b) TG synthesis
  2. c) excretion of glucose d) protein synthesis
  3. e) force of contraction of heart

 

  • The major free circulating adrenocorticoid hormone in human is:
  1. a) aldosterone b) cortisol
  2. c) corticosterone d) androgens
  3. e) cortisone

 

  • All of the following hormones release androgens except:
  1. a) adrenal gland b) testis
  2. c) ovary d) mammary gland
  3. e) placenta

 

  1. Total amino acids in insulin molecule are:
  2. a) 49 b) 50
  3. c) 51 d) 52
  4. e) 55

 
 
 

36 B  
37 D 38 E 39 B
40 D 41 C    

 

  • Find the incorrect statement:
  1. a) hypothalamus is endocrine gland
  2. b) GIT wall is exocrine
  3. c) pancreas is endocrine as well as exocrine
  4. d) liver is exocrine gland
  5. e) parotid is exocrine gland

 

  • Aldosterone:
  1. a) is secreted from zona glomerulosa
  2. b) increases blood volume
  3. c) antagonizes the effect of ANP
  4. d) increases reabsorption of chlorides
  5. e) increases K+ absorption

 

  • The main cause of baldness in men is:
  1. a) cholesterol b) testosterone
  2. c) vitamin deficiency d) thyroid hormones
  3. e) cortisol

 

  • Catecholamines:
  1. a) Ca++ acts as second messenger on binding with β receptors
  2. b) c-AMP acts as second messenger on binding with α receptors
  3. c) nor epinephrine is chiefly synthesized by adrenal medulla
  4. d) epinephrine inhibits insulin release
  5. e) in muscles epinephrine causes glycogenesis

 

  • The immediate precursor of testosterone is:
  1. a) cholesterol b) pregnenolone
  2. c) androstenedione d) progesterone
  3. e) 17-hydroxyprogesterone

 
 
 

42 B  
43 E 44 B 45 D
46 C        

 
 

  • Estrogen
  1. a) increases the size of female genital organs
  2. b) the most active form is β estradiol
  3. c) causes appearance of secondary sexual characters
  4. d) used as contraceptive
  5. e) causes development of alveolar system of breasts

 

  • Progesterone:
  1. a) secreted from ovary b) secreted from corpus luteum
  2. c) causes menstruation d) causes changes in endometrium
  3. e) the immediate precursor is pregnenolone

 

  • It causes contraction of gall bladder and emptying of bile
  1. a) gastrin b) cholecystokinin
  2. c) motilin d) secretin
  3. e) GIP

 

  • After menopause there is increase in:
  1. a) FSH b) LH
  2. c) both a & b d) estrogen
  3. e) progesterone

 

  1. gonadotropic hormones are_______ in nature
  2. a) glycoprotein b) protein
  3. c) steroid d) amino acid derivatives

 

  • It uses phospholipase C pathway
  1. a) oxytocin b) growth hormone
  2. c) parathormone d) glucagon
  3. e) ACTH

 

47 E 48 C  
49 B 50 C 51 A
52 A        

 
 
 
 

  • Insulin increases:
  1. a) gluconeogenesis b) amino acid formation
  2. c) glycogenolysis d) lipolysis
  3. e) glycogenesis

 

  • FSH secretion is inhibited by:
  1. a) inhibin b) LH
  2. c) progesterone d) somatostatin
  3. e) dihydrotestosterone

 

  • _______ increase the requirement of vitamins:
  1. a) adrenal androgens b) testosterone
  2. c) thyroid hormones c) parathormone
  3. e) growth hormone

 

  • Kidneys secrete:
  1. a) aldosterone b) angiotensin 1
  2. c) angiotensin 2 d) renin
  3. e) A.O.T

 

  • Cortisol:
  1. a) decreases lipolysis
  2. b) increases inflammation
  3. c) decreases permeability of capillary membrane
  4. d) increases extra hepatic protein synthesis
  5. e) decreases stability of lysosomal membrane

 

  • A patient comes to doctor suffering from leg trauma and excess inflammation. He needs the administration of:
  1. a) growth hormone b) glucagon
  2. c) insulin d) cortisol
  3. e) aldosterone

 
 

    53 E 54 A
55 C 56 D 57 C
58 D  

 
 

  • Antimullerian hormone is secreted by:
  1. a) interstitial cells of leydig b) GIT wall
  2. c) ovary d) sustenticular cells of sertoli
  3. e) prostate gland

 

  • Pregnancy test is based on the presence of ______ in urine
  1. a) FSH b) LH
  2. c) HCG d) estrogen
  3. e) progesterone

 

  1. All are the stimulus for glucagon secretion except:
  2. a) stress b) hypoglycemia
  3. c) starvation d) exercise
  4. e) somatostatin

 

  • Find the incorrect statement:
  1. a) glucagon does not affect muscles
  2. b) seminal vesicles are exocrine glands
  3. c) TSH converts columnar thyroid cells to cuboidal
  4. d) The number of receptors vary within minutes
  5. e) Growth hormone increases insulin secretion

 

  • Questions 63 – 80

 

  • Select from the terms below:

 

  1. A) Acromegaly B) Addison’s disease
  2. C) Conn’s syndrome D) Adrenogenital syndrome
  3. E) Cushing’s syndrome F) Diabetes insipidus
  4. G) Goiter H) Hypothyroidism
  5. I) Hyperthyroidism J) Cretinism
  6. K) Osteoporosis L) Panhypopituitarism
  7. M) Type 1 diabetes N) Type 2 diabetes
  8. O) N.O.T

 

  • The enlargement of thyroid gland

 

  • Loss of function of vasopressin

 

  • Characterized by hyperkalemia

 

  • Growth hormone deficiency in children

 

  • Excess growth hormone in adults

 

  • Tumors of zona glomerulasa cause

 

  • Administration of insulin is the treatment

 

  • Characterized by myxedema, cold intolerance

 

  1. Characterized by torso buffalo

 

  • Lack of thyroid hormones during childhood

 

  • Characterized by thickening of hands, feet, protrusion of jaws but the height remains normal

 

  • Total lack of posterior pituitary hormones

 

  • Old age disease due to the Vitamin C and estrogen deficiency

 

  • Insulin resistance by the target cells

 

  • TSH is elevated.

 

  • Excess cortisol

 

  • In pre pubertal males causes enlargement of sex organs

 

  • Characterized by somnolence.

 
Answer Key
 

1 E 2 C 3 B
4 C 5 D 6 C
7 C 8 C 9 A
10 A 11 B 12 D
13 D 14 B 15 A
16 D 17 E 18 D
19 E 20 C 21 C
22 B 23 B 24 D
25 C 26 D 27 A
28 C 29 D 30 A
31 E 32 D 33 A
34 C 35 E 36 B
37 D 38 E 39 B
40 D 41 C 42 B
43 E 44 B 45 D
46 C 47 E 48 C
49 B 50 C 51 A
52 A 53 E 54 A
55 C 56 D 57 C
58 D 59 D 60 C
61 E 62 C 63 G
64 F 65 B 66 O
67 A 68 C 69 M
70 H 71 E 72 J
73 A 74 O 75 K
76 N 77 H 78 E
79 D 80 H  

Leave a Reply